Odnosi s javnošću

Zajedno ćemo izgraditi pozitivan imidž!

Iako to možda ne deluje tako, ali izuzetno je važno kakav stav ima okruženje o vašem preduzeću. Da li zna dovoljno o vašem poslovanju? Da li je pravovremeno informisano? Da li vam je naklonjeno? Ovako važne stvari nemojte prepuštati slučaju! Zajedno ćemo lakše izgraditi i održati vaš pozitivan imidž.

Odnosi s javnošću (PR)

Stav
Kupci, mediji, investitori i razne druge interesne grupe svakodnevno utiču na vaše preduzeće. Zbog toga je važno da uvek znate kakav stav imaju o vama i vašim proizvodima (uslugama). Nije dobro da prepustite da se slika o vama formira sama od sebe. Cilj je da planskim, usmerenim informacijama i aktivnostima utičete na izgradnju svoje reputacije i ugleda. Što je preduzeće veće, to je izraženija potreba za odnose s javnošću. Bez obzira na veličinu vašeg preduzeća, otvoren i iskren pristup doneće vam veću poznatost i poverenje zajednice. Potrebno je da pružate odgovarajuće i pravovremene informacije o sebi i svom poslovanju, jer u protivnom informativna tišina polako prelazi u negativan stav okruženja. U skladu sa vašom situacijom i potrebama, predložićemo vam način kako da postignete kvalitetan odnos sa medijima, investitorima, strukovnim udruženjima, državnim institucijama, zaposlenima itd.

Stil
Ukoliko ste u mogućnosti, trebalo bi da težite izgradnji jedinstvenog i prepoznatljivog stila komuniciranja po kome ćete vremenom postati prepoznatljivi javnosti. Odnose s javnošću (PR) uvek bi trebali graditi na nečem pozitivnom i istinitom. Iako je PR veoma moćno sredstvo komuniciranja, ne može uvek biti efektivno, a naročito ne u slučajevima nemoralnog, neetičnog, neodgovornog ili nelojalnog poslovnog ponašanja.
Dobro organizovani odnosi s javnošću Često deluju spontano, kao da su neplanirani. To je zbog toga što su veoma dobro isplanirani da upravo tako izgledaju. Pod dobro isplaniranim odnosima s javnošću podrazumevamo PR koji obuhvata stalno praćenje i analizu svih važnih informacija koje mogu imati uticaja na vaše poslovanje, te njihovu ciljanu pravovremenu upotrebu za dobrobit vašeg preduzeća.

Odnosi sa potrošačima
Krajnji cilj poslovanja, ostvarenje dobiti, dugoročno posmatrano možete ostvariti samo ako brinete o svojim kupcima. Zato za vas treba da budu veoma važna njihova mišljenja, stavovi i iskustva. Pritužbe kupaca nemojte shvatati kao problem, već kao savet i priliku da unapredite vaše proizvode i usluge. Njihove pohvale i zainteresovanost cenite tako što ćete ih nagrađivati. Redovno informišite stalne kupce o novostima u vašem poslovanju. Trudite se da pridobijete kupce čije se mišljenje uvažava, jer oni mogu uticati na pridobijanje neodlučnih kupaca.

Odnosi sa potrošačima
Mi ne želimo da vaši kupci budu zadovoljni. Želimo da budu oduševljeni! Zato vam predlažemo da stalno ispitujete zadovoljstvo i stavove kupaca. Razumevanje njihovih potreba za nas je osnova da vam sačinimo plan za izgradnju dobrih odnosa sa kupcima. Lepa reč, način obraćanja, rođendanska čestitka, održavanje kontakata, povremena iznenađenja, neke su od stvari koje ćemo vam planom ponuditi i razraditi kako da ih upotrebite. Uzećemo u obzir i vaše zaposlene, web sajt, ambalažu proizvoda, kataloge i sve ono što može da se iskoristi za komunikaciju i razvijanje dobrih odnosa sa potrošačima. Obostrani cilj nam je da ih zajedno negujemo.


Recite ZDRAVO.